Blogi /

Teollisuusvalaisimet tuottavuuden parantajana

16.09.2020

Laadukkaat, kestävät ja säädettävät LED-teollisuusvalaisimet parantavat tuottavuutta ja ovat näin ollen erinomainen valaistusratkaisu teollisuuden tuotantotiloihin. Lue miten oikeanlaisella ja riittävän tehokkaalla valaistuksella parannetaan teollisuusyrityksen tuottavuutta.

Teollisuusvalaisimet tuottavuuden parantajana

Valaistus on tärkeä osa mitä tahansa työympäristöä. Kun puhutaan isoista tuotantotiloista, joissa tehdään vaativaa valmistustyötä, vaaditaan valaistukseltakin paljon. Laadukkaat, kestävät ja säädettävät LED-teollisuusvalaisimet parantavat tuottavuutta ja ovat monesta muustakin syystä erinomainen valaistusratkaisu teollisuuden tuotantotiloihin.

Tässä blogiartikkelissa pohditaan sitä, miten oikeanlaisella ja riittävän tehokkaalla valaistuksella parannetaan teollisuusyrityksen tuottavuutta.

LED-teollisuusvalaisimet ovat modernia teknologiaa 

LED-teknologialla toteutetut nykyaikaiset teollisuusvalaisimet ovat huippuunsa viritettyjä teknisiä laitteita.

LED-valaisimet muodostuvat neljästä komponentista:

 1. Liitäntälaite, eli muuntaja tai virtalähde.
 2. Valonlähde, joka on yleensä piirilevy, jolle on juotettu LED komponentteja.
 3. Valaisimen runko, joka toimii useimmiten myös jäähdytyselementtinä.
 4. Optiikka, jolla määrätään valon säteilykulma.

LED-teollisuusvalaisimet on kehitetty nimenomaan ammattikäyttöön ja vaativiin olosuhteisiin, jolloin kestävyys ja laadukkuus ovat niissä vakiona. Ledistyksen valaisimet ovat kotimaista suunnittelua ja tuotantoa ja niitä kehitetään koko ajan eteenpäin. Profiled- ja Moduled-valaisimillamme on avainlippu-tunnus. Testaamme jatkuvasti esimerkiksi valaisimien elinikää, jotta tiedämme mahdollisimman tarkasti, mitä voimme asiakkaillemme luvata.

Miten teollisuusvalaisimet parantavat tuottavuutta?

Tuottavuuden parantaminen

Tehokas ja tarkoituksenmukainen valaistus vaikuttaa monin tavoin teollisuusyrityksen tuottavuuteen. Tuottavuuden parantaminen tarkoittaa teollisuusyrityksen valmistusprosesseissa käytännössä sitä, että saadaan aikaan enemmän tuotteita vähemmillä resursseilla. Hyvin valaistussa tilassa tuottavuus paranee muun muassa siksi, että työntekijöiden turvallisuus paranee, työympäristössä viihtyy hyvin, inhimillisiä virheitä tapahtuu harvemmin ja valaistukseen kuluu vähemmän energiaa.

Tehokkaat teollisuusvalaisimet edistävät työajan tehokasta hyödyntämistä

Työhön käytetty aika on yksi valmistukseen tarvittava resurssi, joka kannattaa käyttää mahdollisimman tehokkaasti. Työaikaa kuluu tuotannossa vähemmän silloin, kun virheiden määrä vähenee, eikä jo kertaalleen tehtyä työvaihetta tarvitse tehdä kokonaan tai osittain uudelleen. Hyvin valaistussa tilassa ihmisen tekemiä virheitä tapahtuu vähemmän, jolloin saman työajan puitteissa saadaan aikaan enemmän eli tuottavuus paranee. 

Virheiden lisäksi myös työn keskeytymiset heikentävät tuottavuutta. Mahdolliset vaaratilanteet ja läheltä piti -tilanteet saattavat toisinaan keskeyttää tuotantoyrityksen valmistusprosessin. LED-teollisuusvalaisimet valaisevat tuotantotilan tehokkaasti, jolloin työnteko on turvallisempaa. Hyvä näkyvyys auttaa minimoimaan vaaratilanteita ja niistä johtuvia työn keskeytyksiä.

tehokkaat LED-teollisuusvalaisimet

Hyvät teollisuusvalaisimet vaikuttavat myönteisesti ihmisiin ja työtehoon

Viihtyisässä työympäristössä on mukava työskennellä ja valaistuksella on viihtyisyyden kannalta merkittävä rooli. Kun työpisteessä on riittävästi valoa, se vaikuttaa positiivisesti työntekijöiden hyvinvointiin. Kun työntekijöiden keskittyminen ei häiriinny puutteellisen valaistuksen takia, on työnteko sujuvaa, nopeaa ja vaivatonta. Tämä parantaa tuottavuutta.

Kirkas valo tunnetusti piristää ihmisiä vaikkapa aamuisin tai kaamosaikana, mutta hyvässä valossa myös työteho paranee:

 • Tarkkuutta vaativat tehtävät sujuvat vähemmällä ponnistelulla, koska näkemiseen ei tarvitse kiinnittää erityistä huomiota.
 • Kun mieli on virkeä, keskittyminen on helpompaa.
 • Käytännössä esimerkiksi pudonneet osat, vaikkapa ruuvit, löytyvät helposti ja nopeasti.
 • Kun työtila on hyvin valaistu, se tulee pidettyä puhtaampana ja paremmassa järjestyksessä, mikä lisää työtehoa.
 • Hyvässä valossa myös erilaiset vaaratilanteet on helpompi havaita ja välttää.

Nykyaikaiset teollisuusvalaisimet ovat myös kustannustehokas ratkaisu

LED-teollisuusvalaisimet kuluttavat selvästi vähemmän energiaa tarvittavan valotehon tuottamiseen verrattuna perinteisiin teollisuusvalaisimiin. Käytännössä suurpainenatrium-, monimetalli- tai loisteputkivalaisimet voidaan korvata LED-valaisimilla, joiden sähkönkulutus on 50 % pienempi. Kun elohopeahöyryvalaisimien tilalle vaihdetaan LED-valaisimet, on sähkönkulutus jopa 80 % pienempi. Kun tuotantotilojen valaisemiseen tarvitaan vähemmän energiaa, tuottavuus paranee. Vähemmillä kustannuksilla saadaan enemmän aikaan.

Pienemmän energiankulutuksen lisäksi LED-teollisuusvalaisimet pienentävät tuotannon kustannuksia myös pitkän käyttöikänsä vuoksi. Ledistyksen valaisimet kestävät yhtäjaksoista käyttöä noin 11 ja puoli vuotta! Jos valoja käytetään 8 tunnin ajan päivittäin, ne kestävät yli 34 vuotta. Lue lisää valaisimiemme eliniästä ja sen määrittämisestä.

Valaistuksenohjauksen avulla saadaan lisää kustannussäästöä. Perinteisiin teknologioihin verrattuna LED-teknologia tarjoaa merkittävästi monipuolisemmat ja paremmat ohjausmahdollisuudet. Toisin kuin monet muut valaistusratkaisut, LED-teollisuusvalaisimet eivät kärsi siitä, että niitä toistuvasti sammutetaan ja sytytetään. Valaisimet kannattaakin sammuttaa tai vähintään himmentää aina silloin, kun kohteessa ei tarvita valaistusta. Valaistuksenohjauksen voi automatisoida kalenterin tai kellon mukaan tai tehdä valaistuksen säätöä manuaalisesti joko paikan päällä tai etänä. Lue halutessasi lisää valaistuksenohjauksesta.

Hyvin suunniteltu teollisuusvalaistus vastaa tarpeeseen

Hyvä teollisuusvalaistuksen toteutus vaatii hyvän suunnitelman. Valaistussuunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon muun muassa:

 • Minkälaista työtä valaistavassa kohteessa tehdään. Pikkutarkkaa kokoonpanotyötä varten tarvitaan erityisen tehokas valaistus, kun taas joissakin tilanteissa voi olla tärkeää, että värit erottuvat toisistaan hyvin, eikä valaistus vaikuta värisävyihin.
 • Sekin on huomioitava, tarvitaanko valaistavaan tilaan samanlainen valaistus kaikkialle, vai onko tilan eri osilla eri käyttötarkoituksia, jolloin valaistuksen vaatimuksetkin ovat erilaiset.
 • Käytettävissä oleva luonnonvalo vaikuttaa myös valaistuksen tarpeeseen. Luonnonvalon määrä ja voimakkuus vaihtelevat sään, vuorokauden ajan ja vuodenaikojen mukaan, joten valaistuksen suunnittelussa on huomioitava erilaisten tilanteiden vaatimat valaistuksen säätömahdollisuudet.

Kun teollisuustilan valaistuksen uusimista aletaan suunnittelemaan, kannattaa miettiä tarkasti valaistustarpeet ja niiden taustatekijät. Perehdy aiheeseen tarkemmin lukemalla aiempi blogikirjoituksemme teollisuushallin valaistuksen uusimisesta.

Teollisuusvalaisimet erilaisissa käyttökohteissa

Ledistys on toteuttanut vuosien varrella useita erilaisia teollisuustilojen valaistusprojekteja. Tässä muutama esimerkki:

Tutustu muihin Ledistyksen teollisuusreferensseihin.

Asiantuntijamme auttaa valitsemaan sopivat teollisuusvalaisimet

Jos vielä mietit sitä, millainen valaistusratkaisu omiin teollisuustiloihin soveltuisi parhaiten, ota ihmeessä yhteyttä Ledistyksen kokeneisiin teollisuusvalaistuksen asiantuntijoihin. Kun saamme hyvät taustatiedot valaistustarpeistasi ja valaistavasta kohteesta, osaamme tarjota sopivinta ratkaisua. Sekin helpottaa teollisuustilojen valaistuksen suunnittelussa, kun kutsut meidät tekemään maksuttoman valaistuskartoituksen paikan päälle. Kartoituskäynnillä varmistetaan, että kaikki tärkeät yksityiskohdat otetaan huomioon ja samalla voidaan käydä läpi mahdollisia kysymyksiä, joita sinulla saattaa olla.

Jos haluat tutustua tuotteisiimme, löydät teollisuusvalaisimet lisätietoineen täältä.