Maatalouden valaistus

Kustannustehokkaat ja huoltovapaat LED-valaisimet maatalouden tiloihin.

Valaistus eläinten ehdoilla

Maatalouden tilojen kuten navetan, pihaton, kanalan tai tallin valaistuksessa on otettava huomioon eläinten hyvinvointi ja tarpeet. Optimaalinen valaistusratkaisu saadaan, kun samalla pidetään mielessä myös ihmisten työnteon vaatimukset ja energiatehokkuus.

Eläinten on todettu elävän valon ohjaamana. Linnut palaavat muuttomatkalta valon lisääntyessä ja metsän eläimet aloittavat lisääntymiskautensa keväällä auringonvalon saadessa hormonit hyrräämään. Myös tuotantoeläinten aktiivisuutta ja hormonitoimintaa ohjaa valon määrä. 

Valaistuksen vaikutus tuotantoeläimiin

Melatoniinin määrä

Yöllä pimeän laskeuduttua melatoniinin määrä elimistössä nousee, kun taas aamulla valon määrän lisääntyminen nostaa kasvuhormonin määrää elimistössä. Se lisää eläinten aktiivisuutta ja ruokahalua. Lypsykarjalla tämä vaikuttaa suoraan maidontuotantoon.  

Tasaisen valaistuksen vaikutus

Tasainen ja sopivan hämärä valo yöllä vaikuttaa eläinten lepoon ja lisääntymiseen. Tasaisilla valaistusolosuhteilla ympäri vuoden varmistetaan karjan tasainen lisääntymisrytmi. Vaihtelevat valaistusolot vaikuttavat lihakarjaan liiallisena aktiivisuutena. Liika aktiivisuus kuluttaa energiaa, joka on pois lihasten kasvun raaka-aineista. Kanojen kasvatuksessa valolla ohjataan munien tuotantoa ja broilereita rauhoitellaan valoa vähentämällä. 

Automaatiosta apua

Automaattisella valaistuksen ohjauksella valaistusolosuhteet saadaan vakioitua, mikä parantaa eläinten kasvua ja lisää tuotantoa sekä lisäksi vähentää energiankulutusta ja helpottaa valaistuksen käyttöä.

Maatalouden referenssejä

Olemme toteuttaneet satoja projekteja ympäri Suomea erilaisiin maatalouden kohteisiin. Ledistyksen valaisimia löytyy navetoista, talleista, kanaloista ja monista muista maatalouden rakennuksista. Tutustu tarkemmin referenssiprojekteihin!

Hintaesimerkki

Hintaesimerkki: Valaistavana on robottinavetta, jonka pinta-ala on 1000 neliömetriä. LED-valaisimien hinta on noin 3 000 €.