Kyöstilän tila

Pihaton valaistus kuntoon - Kyöstilän tila

Yksi Orimattilan Villikkalan kylän ensimmäisistä maatiloista on Kyöstilän tila. Tilalla on varsin pitkä historia, sillä se on ollut saman suvun hallussa jo 1600-luvulta. Nykyinen tilan omistajapariskunta on pitkässä ketjussa kahdentenatoista lenkkinä. 

Vaikka perinteet ovat pitkät, tilalla seurataan nykyajan trendejä. Maitoa tuotetaan luomutuotannon voimin, lypsäminen on automatisoitu ja ayrshire-valtainen karja saa liikkua vapaasti pihattonavetassa. Tilan lypsyrobotti lypsää luomumaitoa reilusta 60 lehmästä. Maatilalla on myös Farmipuoti, josta saa todellista lähiruokaa: oman tilan naudanlihaa ja siitä Orimattilassa jalostettuja tuotteita. 

Kyöstilän tilan pihaton valaistus uusitt
Kuva: Outi Kyöstilä

Pihaton valaistus oli uusittava

Tilan nykyinen emäntä Outi Kyöstilä korostaa, että eläinten hyvinvointi on tärkeää ja siihen Kyöstilän tilalla halutaan panostaa. Valaistus on yksi tekijä, mikä tutkitusti vaikuttaa merkittävästi tuotantoeläinten hyvinvointiin. 

Navetan loisteputkivalaistus oli tullut jo tiensä päähän, eikä eläintilan valo vastannut enää nykyisen tiedon mukaista lypsykarjan valontarpeelle asetettuja vaatimuksia. Varsinkin hoitokarsinalle ja lypsyrobotille toivottiin lisää valoa helpottamaan tilallisten työtä. 

Pihaton Valaistus Vaikuttaa Lypsykarjan Hyvinvointiin
Kuva: Outi Kyöstilä

Aluksi tehtiin valaistuskartoitus

Kyöstilän tilan valaistuksen uusiminen aloitettiin kartoittamalla pihaton valaistus ja valaistustarpeet. Ledistyksen asiantuntijamyyjä teki kartoituksen Kyöstilän tilalla. Tavallisesti valaistuskartoitukseen tarvitaan paikan päällä aikaa noin tunti, joten se ei juurikaan häiritse tilan töitä. 

Seuraavaksi valaistussuunnitelma ja sen toteutus

Kartoituksen pohjalta tehtiin suunnitelma valaistuksen uudistamiseksi, jotta se täyttäisi 2020-luvun vaatimukset ja palvelisi paremmin sekä lehmiä että tilan ihmisiä. Valaistussuunnitelman mukaisesti lehmien makuupaikoille valoa tuli noin 200 luxia, hoitokarsinaan ja lypsyrobotille jopa 400 luxia. Valaistus toteutettiin Ledistyksen Moduled-sarjan valaisimilla. Paikallinen tuttu sähkömies asensi valot navetan kattoon.

Outi-emäntä oli positiivisesti yllättynyt prosessin nopeasta ja vaivattomasta läpimenosta. “Voi kun kaikki remontit sujuisivat näin helposti. Ledistyksen asiantuntija teki suunnitelman ja tilauksesta valaisimet oli sovitusti pihassa parissa viikossa. Asentaminen sujui tosi rivakasti tutun sähkömiehen kanssa. Olin itsekin ruuvaamassa sähkölinjan kiinnikkeitä kattoon.”

Myös Ledistyksen tuotteet saivat kehuja: “Valaisimet tuntuivat tällaisen teknisesti tumpelon naisenkin käteen tosi laadukkailta ja miesväki vahvisti käsitykseni. Meille oli tärkeää, että valaisimet olivat kotimaista tuotantoa. Siksi Ledistys.”

Juuri sopiva valaistusteho

Sekä navetan asukit, että tilalliset ovat olleet erittäin tyytyväisiä valoisampiin märehtimis- ja työskentelyolosuhteisiin. “Olihan se huikea muutos, entiset himatuikut vaihtuivat juuri sopivaan valaistustehoon. Ihan eri fiilis kulkea pihatossa, sekä meidän että eläinten.”

Jos valaistuksen uusiminen maatalouden tiloissa aiheuttaa päänvaivaa, pyydä Ledistyksen ammattilainen avuksesi. Teemme valaistuskartoituksen maksutta ja suunnittelemme kaikkia tilan toimintoja ja tarpeita varten sopivan valaistuksen. Kotimaiset LED-valaisimemme ovat järkevä valinta maatalouden valaistukseen, sillä ne ovat kestävä, kustannustehokas ja turvallinen valaistusratkaisu. Pyydä valaistuksen asiantuntija paikan päälle!

Jutun kuvat: Outi Kyöstilä