Kinnusen navetta

Kinnusen navetan valaistusuudistus

Kinnusen navetta Reisjärvellä on kokenut muutoksia. Lypsyaseman tilalle on tullut lypsyrobotti ja tekniikkaa on muutenkin valjastettu avustamaan tilan töissä. Viime syksynä Kinnuset päättivät vaihtaa myös navetan loisteputkivalaistuksen LED-valaistukseen.

Led-valaistus ja valaistuksenohjaus Ledistykseltä

Uusi LED-valaistus hankittiin Ledistykseltä. Valaistusremontilla haettiin parempaa valotasoa sekä säästöä sähkölaskussa. Ledistyksen myyjä teki navettaan valaistussuunnitelman, jonka mukaan valaistustaso olisi reilusti yli 200 luxia. Lypsytilan valaistus toteutettiin himmennettävillä Moduled-sarjan MDL801 -valaisimilla. Valaistusta ohjaamaan valjastettiin Ledistyksen Smart ohjauskeskus, joka mittaa navetan valotasoa ja himmentää valot yöksi. Silloin, kun luonnonvaloa tulvii navettaan, sähkövalot himmenevät myös päiväsaikaan.

Myös erilliseen nuorkarjatilaan asennettiin säädettävä valaistus, mutta se toteutettiin käsiohjauksella.

Oli jo aika uusia navetan valaistus

Asennusta suorittaneen sähkömiehen mukaan nyt oli viimeinen aika vaihtaa valaisimet.  Muoviset loisteputkivalaisimet murenivat purettaessa käsiin lämmön ja navetan kaasujen vaikutuksesta.

Isäntäpariskunta oli erittäin tyytyväinen navetan valoisampaan ilmeeseen. Maidontuotannossa oli näkynyt kasvua ja vaikka valot ovat navetassa pääasiassa eläimiä varten, hyvä valaistus nostaa myös ihmisten mielialoja.

”Varsinkin aamulla on mukava mennä navettaan, kun valot jo palavat. Sitähän herää aamunavetassa ihan eri tavalla kuin ennen” tilan isäntä totesi.