Valaistusalan nopeimmin kehittyvä osa-alue tällä hetkellä on valaistuksen ohjaus. Tässä blogiartikkelissa pohdimme muun muassa sitä, miksi valaistuksen ohjaus on nopeasti kasvava trendi. Käymme läpi myös käytännön esimerkkejä siitä, miten ohjausjärjestelmiä voi hyödyntää nyt ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun valitsee valaistuksen ohjausjärjestelmää. Toivottavasti saat hyviä ideoita ja inspiraatiota!
Mitä valaistuksen ohjaus tarkoittaa?
Valaistuksen ohjaus tarkoittaa valaistuksen hallintaa joko automaattisesti tai manuaalisesti. Ohjauksen tavoitteena on saada oikea määrä oikeanlaista valoa oikeaan paikkaan, mutta vain silloin, kun sitä siellä tarvitaan. Valaistuksen ohjauksen motivaattorina on usein energiansäästö ja valaisimien eliniän pidentäminen. Myös tilojen turvallisuutta ja käyttäjäkokemusta voidaan parantaa valaistuksen ohjauksen avulla. LED-valaisimien ohjausmahdollisuudet ovat huomattavasti paremmat kuin monien muiden valaisimien.
Miksi valaistuksen ohjauksesta on tullut kasvava trendi?
Älykkyys on yksi avainsana, joka on vienyt ja vie jatkossakin valaistuksen ohjausta eteenpäin. Älykkäistä katuvaloista on maailmalla puhuttu jo tovi ja pilottihankkeitakin tehty. Milloinkohan tulee se päivä, kun maantien valaistus juoksee tiellä kulkevien autojen mukana? Toisaalta älyn lisääntyminen autoissa vähentää katuvalaistuksen tarvetta ja saattaa poistaa valot maanteiltä kokonaan. Älykäs valaistus tuotanto- tai maataloustiloissa ei vain valaise tilaa, vaan tukee tilan käyttötarkoitusta tuottamalla optimaalisen valaistuskokemuksen.
Entistä edullisempi hinta. Teknologian kehittyessä valaistuksen ohjausjärjestelmien hinnat tulevat alaspäin. Esimerkiksi anturitekniikan halpeneminen mahdollistaa erilaisten liike- ja läsnäolotunnistimien lukumäärän kasvattamisen ja pienempien alueiden valaisemisen tilojen sisällä. Valaistusta voidaan ohjata vaikkapa siten, että isosta toimistosta valaistaan tehokkaasti vain ne työpisteet tai -huoneet, joissa työskennellään. Muita tiloja voi valaista vähemmän tehokas yleisvalo tai pelkkä luonnonvalo.
Vihreät arvot ja energiansäästö. Kaikessa missä se vain on mahdollista, moni valitsee mieluiten sellaisen vaihtoehdon, joka kuormittaa ympäristöä ja ilmastoa mahdollisimman vähän. Valaistuksen ohjaus vähentää energiankulutusta, mikä sekä vähentää sähköntuotannosta aiheutuvia ympäristöhaittoja että säästää rahaa.
Monipuoliset valaistuksen ohjausmahdollisuudet tekevät valaistuksesta yksilöllisen ja muunneltavan. Jokainen tilakokonaisuus voidaan valaista täysin sen uniikin käyttötarkoituksen, omien toimintojen ja erityisten aikataulujen mukaan. Jos ja kun näissä tarpeissa tapahtuu muutoksia, valaistus voidaan mukauttaa niihin sopivaksi.
Valaistuksen ohjaus tänään
Ammoisista ajoista lähtien ja vielä aivan lähimenneisyydessäkin valaistus on ollut luonteeltaan eräänlaista on/off-teknologiaa. Valot ovat olleet joko päällä tai sitten pois päältä. Pikkuhiljaa valojen himmentäminen tuli kuvaan mukaan, ja sen jälkeen onkin otettu jo isoja harppauksia valaistuksen ohjauksessa. Erilaisia ohjaustapoja on monia. Niitä käytetään joko yksin tai yhdistetään toisiinsa.
Valaistuksen ohjaustapoja
Valaistuksen ohjaus voidaan toteuttaa siten, että
- Valaistusta säädetään manuaalisesti, reaaliajassa tarpeen mukaan.
- Ohjelmoidaan valaistus säätymään automaattisesti ennalta määriteltyjen speksien mukaan.
Valaistuksen muutoksen ohjureita on monia:
- Aikaan perustuva ohjaus, jossa valaistus syttyy, sammuu, himmenee tai kirkastuu kellon ja kalenterin mukaan.
- Päivänvalotunnistus, jossa valaistus säätyy automaattisesti luonnonvalon voimakkuuden mukaan.
- Liike- tai läsnäolotunnistuksen avulla säätyvä valaistuksen ohjaus.
- Aluekohtainen valaistuksen ohjaus, jossa eri valaisimet tai valaisinryhmät ohjelmoidaan säätymään kukin oman tarpeensa mukaan.
Valaistuksen ohjaus – Käytännön esimerkkejä
Miten valaistuksen ohjausta tänä päivänä oikeasti käytetään? Seuraavaksi muutamia asiakaskohteissamme toteutettuja ratkaisuja.
- Navetassa on anturit, jotka mittaavat valotasoa. Automaattinen valaistuksen ohjaus himmentää valot yöksi, jolloin lehmät asettuvat levolle. Kun luonnonvaloa on aurinkoisena päivänä runsaasti, valot himmenevät myös päivällä ja rahaa säästyy. Tällainen ratkaisu on käytössä esimerkiksi Kinnusen navetassa Reisjärvellä.
- Jäähallin valotaso muuttuu tilan käyttötarkoituksen mukaan. Kun käynnissä on lätkämatsi, valoteho on 100-prosenttinen, mutta harjoitteluaikana riittää 80 prosentin valoteho. Yleisöluisteluvuorolla valoteho on vieläkin pienempi ja huoltovaloksi riittää 10-prosenttinen valaistus silloin, kun luistelijoita ei ole jäällä lainkaan. Esimerkin mukainen valaistuksen ohjaus on käytössä Kalajoen jäähallissa.
- Varastotilassa tarvitaan hyvä valaistus, mutta tilassa työskennellään epäsäännöllisen aikataulun mukaan. Liiketunnistinanturit havaitsevat, kun varastoon tullaan, jolloin valaistuksen ohjaus sytyttää valot. Kun tunnistin ei enää havaitse liikettä varastotilassa, valot sammuvat tietyn ennalta asetetun ajan kuluttua. Asiakkaamme Juhani Mutka Oy:n varastotiloihin asennettiin tällainen järjestelmä.
- Eläinlääkärin käynti navetassa tutkimassa sairastunutta eläintä vaatii eittämättä hyvän valaistuksen. Jos käynti osuu yöaikaan, on vaarana se, että muiden lehmien vuorokausirytmi häiriintyy, kun valot räpsäistään päälle kesken unien. Poikima- ja sairaskarsinoiden valot kannattaa säätää omalla valaistuksen ohjauksella, jolloin tilaan saadaan lääkärin tarvitsema valaistus, vaikka samalla muissa tiloissa on yövalaistus päällä.
Miten valitset hyvän valaistuksen ohjausjärjestelmän?
Valaistuksen ohjauksen hankintapäätöstä tehdessä kannattaa miettiä ohjaustarpeita eri näkökulmista.
Mikä on tilan käyttötarkoitus tai -tarkoitukset? Joissakin tiloissa, kuten vaikkapa liikuntahalleissa on paljon erilaista toimintaa, joilla kaikilla on erilaiset valaistustarpeet. Niin myös teollisuuden tuotantotilat, varastohallit, myymälät, toimistotilat ja tuotantoeläintilat ovat kaikki valaistusvaatimuksiltaan erilaisia. Valitse sellainen valaistuksen ohjausjärjestelmä, jolla on mahdollista ratkaista valaistuksen ohjaus juuri käyttötarkoitukseen sopivalla tavalla.
Milloin tilaa käytetään? Onko käyttö säännöllistä arkisin kahdeksasta neljään? Vai tehdäänkö töitä ympäri vuorokauden kolmessa vuorossa? Työskennelläänkö tilassa epäsäännöllisesti silloin, kun inspiraatio iskee?
Onko tilan käyttö seuraavat 10-20 tai jopa 30 vuotta varmuudella samanlaista kuin nyt? Jos ei, niin valitse ohjausjärjestelmä, jonka asetuksia on helppo mukauttaa tarpeiden muuttuessa.
Mieti myös valittavan järjestelmän toimintavarmuutta ja ylläpitoa. Esimerkiksi langattoman valaistuksen ohjauksen markkina on vielä varsin sirpaleinen ja järjestelmien yhteensopimattomuus hidastaa langattoman teknologian yleistymistä. Lisäksi mahdollinen järjestelmätuen loppuminen joskus tulevaisuudessa voi olla harmillinen takaisku järjestelmien käyttäjille.
Ledistyksen asiantuntijalta apua valaistuksen ohjaukseen
Jos olet epävarma siitä, millainen valaistuksen ohjaus omiin tarpeisiisi soveltuu parhaiten, ota rohkeasti yhteyttä Ledistyksen kokeneisiin asiantuntijoihin. Keskustelemme mielellämme kanssasi ja vastaamme mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. Kun annat hyvät taustatiedot tarpeistasi ja valaistavasta tilasta, osaamme tarjota sinulle sopivinta ohjausratkaisua. Sekin helpottaa valaistuksen suunnittelussa, kun kutsut meidät tekemään maksuttoman valaistuskartoituksen paikan päälle. Kartoituskäynnillä varmistetaan, että kaikki tärkeät yksityiskohdat otetaan huomioon.