Kalajoen jäähalli

Jäähallin uudet LED-valot – Kalajoen jäähalli

Energiansäästöviikko otettiin Kalajoella ilmeisen vakavasti, sillä Kalajoen jäähalliin asennettiin uudet energiatehokkaat led-valaisimet.

Ennen led-valaisimia hallin katossa paloi aina täydellä teholla yli 60 kappaletta 400 W monimetallivalaisinta, yhteensä jopa 4 000 tuntia vuodessa. Vuosittainen energiankulutus on ollut yli 100 000 kilowattituntia.

Tilalle asennettiin 60 kpl Ledistyksen Profiled-valaisimia, jotka kuluttavat enimmillään 8,7 kilowattia tunnissa. Mikäli myös ledejä käytettäisiin jatkuvasti täydellä teholla, olisi kulutus vuositasolla 34 800 kWh, eli noin kolmannes entisestä.

Uusien Profiled-valaisimien lisäksi JHT:n kotiareenalla otettiin käyttöön valaistuksen ohjausjärjestelmä, jonka ansiosta energiaa säästetään aina kun valojen ei tarvitse palaa täysillä.

”Mahdollisuudet ovat moninkertaistuneet. Ennen ainut vaihtoehto oli valaista halli täydellä teholla kaikkina aikona. Nyt valaistus voidaan säätää tarpeen mukaan vaikka liukukytkimellä”, kehuu Kalajoen Kaupungin edustaja Markus Niemelä.

DALI-ohjatut LED-valaisimet voidaan säätää tilanteen mukaan:

  • Matsin aikana 100 % valaistusteho
  • Harjoitusten aikana 80 % valaistusteho
  • Yleisöluistelun aikana 40 % valaistusteho
  • Huoltovalona kun jäällä ei luistella 10 % valaistusteho

Tarvittaessa valaistusta voidaan himmentää tai kirkastaa aina tarpeen vaatiessa helposti nappia painamalla.

Ledistys Oy päätyi kilpailutuksen kautta valaisimien toimittajaksi.

”Päätös ei lopulta ollut vaikea. Ledistyksen tarjous oli edullisin ja se täytti meidän omat sekä kiekkoliiton asettamat kriteerit”, Totesi Niemelä.

Jäähallin edustajan mukaan asennustyöt sujuivat erinomaisesti:

”Homma toimi kuin elokuvissa! Valaisimet saatiin toimittajalta nopeasti ja niiden asennus hoitui yhdessä päivässä ja ohjausjärjestelmä otettiin käyttöön seuraavana päivänä”.