Juhani Mutka Oy

Valaistuksen uusiminen varasto- ja pakkaamotiloissa - Juhani Mutka Oy

Keväällä 2020, pahimpaan korona-aikaan, aloitimme suunnittelemaan Alavutelaisen perinteikkään yrityksen varastotilojen sekä pakkaamojen valaistuksen uusimista. Vanha valaistus oli toteutettu 2x58W loisteputkivalaisimilla, ja luksimittari kertoi valaistuksen olevan kohtuullisen hyvä. Mittasimme varastotiloissa noin 300-420 luksia ja totesimme samalla että vanha valaistus on myös melko tasainen.

Valaistuksen uusimisen tavoitteet

Valaistuksen uusimisen suhteen yrityksellä oli mielessä kolme tavoitetta:

  1. valaistuksen parantaminen entisestään
  2. paloturvallisuus
  3. energiansäästö.

Näillä eväillä lähdimme suunnittelemaan uutta valaistusta ja teimme kohteeseen kattavan valaistussuunnitelman.

pakkaamon ja varaston valaistus

Tuotevalinnat

Valaisimeksi valikoitui Profiled 801 opaalikuvulla. Kyseinen valaisin tuottaa reilut 8350 lumenin valon 73W teholukemalla. Valaisimet varustettiin dali-säätöisellä liitäntälaitteella ja kaikkiin uusittaviin tiloihin asennettiin säädettävät liiketunnistimet. Liiketunnistin havaitsee, kun varastoon mennään, ja säätää valaistuksen automaattisesti täyteen tehoon. Säädetyn ajan jälkeen valaistus himmennetään, ellei liiketunnistin havaitse varastossa liikettä. Näin energiansäästö saatiin maksimoitua, ja yrityksessä pystytään säätämään valaistusta halutulla tavalla.

Valaistuksen uusimisen tulokset

Valaistus parani entisestä huomattavasti. Mittasimme asennuksen jälkeen varastotiloissa noin 600-700 luksia. Pakkaamojen puolella mittariin saatiin noin 900 luksin lukemia.

Yksi tärkeimmistä asioista valaistuksen suhteen tässä kohteessa oli paloturvallisuuden parantaminen. Yrityksen varastotiloissa säilytetään paloherkkää materiaalia lähellä valaisimia. Ledistyksen kaikki valaisimet ovat paloturvallisia ja varustettu D-hyväksynnällä, joten tämäkin asia saatiin hoidettua kertaheitolla kuntoon.

Energiansäästöön saatiin konkretiaa, kun asiakas kertoi, että kesäaikana on ollut helppo verrata sähkönkulutusta, kun lämmitys ei ole ollut päällä. Energiankulutus valaistuksen osalta on pudonnut yli 50 %.