Iin Konepaja Oy

Sähkönsäästöä, laatua ja virettä työhön LED-valolla ennätysnopeasti – Iin Konepaja Oy

Iissä jo vuodesta 1980 saakka toiminut asiakkaamme Iin Konepaja Oy (IKP) on erikoistunut terästuotteiden valmistukseen. Suuret tuotantotilat oli aiemmin valaistu hitaasti syttyvillä, paljon energiaa syövillä suurpainenatriumvaloilla sekä perinteisillä loisteputkivalaisimilla. Syksyllä 2022 sähkön hinnan noustessa nopeasti hallin valaistus uudistettiin energiatehokkaaksi ja samalla tuotantotilojen valotaso nostettiin vastaamaan uusia valaistusvaatimuksia.

Iin Konepaja Oy ja huolto- ja kunnossapitopalveluita tarjoava IKP Service Oy ovat osa Steelmasters’ Voice-konsernia, johon kuuluvat myös AP-Tela Oy ja Halikko Steel Oy. Kaikille kolmelle yritykselle on toteutettu valaistusuudistus Ledistys Oy:n toimesta. Halikko Steel Oy:n referenssiin pääset tästä.

Eroon pimeistä kohdista, keltaisuudesta ja värivääristymisistä

Sähkökulujen säästön lisäksi IKP tavoitteli uudistuksella työturvallisuuden parantamista. Työn laadun parantamiseksi valoa haluttiin myös saada tasaisemmin kaikkialle konepajaan. Mitattu valaistustaso hallissa oli lähtötilanteessa n. puolet käytönmukaisesta 500-700 luksin suosituksesta.

”Valo oli liian heikko, väriltään keltainen ja vääristi värejä”, IKP:n tuotantojohtaja Kimmo Keltamäki kertoo.

Valaistuksen suunnittelu oli suoraviivaista. IKP lähetti Ledistyksen valaistussuunnittelijalle Henry Mattilalle kuvia valaistavasta hallitilasta. Tilaan laskettiin ja valittiin sopivat valaisimet Ledistyksen mallistosta ja asennuspaikat sijoitettiin pääosin vanhojen valaisinten paikalle. Yleisvalon lisäksi hallin isolle mankelille asennettiin 1 kohdevalo lisävaloksi.

Iin Konepaja Oy:n halli ennen ja jälkeen LED-valaistusuudistusta.

IKP:n hallitiloja on jatkettu yrityksen kasvaessa, eivätkä valaistus ja käyttökytkinten sijoittelu palvelleet enää uutta käyttöä tarkoituksenmukaisesti. 4500m2 tuotantotilojen valaistus jaettiin Ledistyksen asiantuntemuksen avulla uudistuksessa kytkimillä 3 alueeseen, jolloin esimerkiksi hitsauksen toimiessa yövuorossa sähköä säästyy, kun pystytään valaisemaan ainoastaan käytössä oleva konepajan osa. Katkaisijat sijoitettiin hallin sisääntuloon, josta niitä pystyy toimivammin ja tehokkaammin käyttämään.

Uudistuksen myötä tuotantotilojen valaistuksen wattimäärä ja kulutus tippui yli kolmannekseen aiemmasta, kun hallissa olleet 400w kaasupurkausvalot korvattiin Ledistyksen 148w Moduled-malliston valaisimilla. Samalla valaimien lukumäärä saatiin puolitettua.

Suositukset, nopea toimitusaika ja taloudellinen hinta auttoivat päätöksenteossa

IKP mietti valaistuksen uusimista jo 2021 alkuvuodesta. 2022 kesällä valaistusmuutos otettiin henkilöstövaihdosten myötä uudelleen mietintään. Aiemmin tehtyjen kyselyjen pohjalta oli poimittu mukaan pari toimitsijaa. Vaihtoehtoja kartoitettiin sittemmin uusiksi ja konsernin viikkopalaverissa IKP:lle suositeltiin Halikko Steel Oy:n uudistuksen toimittajaa Ledistystä. Päätöksen tueksi yritys sai Ledistyksen tekemän kannattavuuslaskelman, josta säästö oli yksiselitteisesti nähtävissä. Sähkönkulutus tulisi pienenemään n.70%, 127 482 kWh -> 38 182 kWh.

Esimerkki valaistusuudistuksen investoinnin kannattavuudesta ja takaisinmaksuajasta.

Pienessä firmassa hankintapäätös syntyi tuotantojohtajan, toimitusjohtajan ja työnjohtajan yhteisymmärryksessä. Ledistyksen Suomessa suunniteltuihin ja valmistettuihin LED-valaisimiin päädyttiin lopulta nopean toimitusajan ja taloudellisen hinnan vuoksi.

”Ledistyksen LED-valot olivat kaikin puolin paras vaihtoehto”, Kimmo kiteyttää valinnan perusteita.

Parempi työvire, työturvallisuus ja työnlaatu nopeasti, edullisesti ja helposti Ledistyksen LED-valaistuksella

Uudistus on tuonut monenlaista konkreettista hyötyä yritykselle. Sähkön- ja rahansäästön lisäksi työviihtyvyys on parantunut, hallissa on nyt selvästi kirkkaampaa ja näkee hyvin. Tilan yleisilme, työturvallisuus, ja yleinen työn laatu on parantunut hyvän valon myötä. Parempi valo myös piristää.

”Muutos oli näkyvä ja jokainen työntekijä kommentoi, että onpa hyvä”, Kimmo jatkaa LED-valojen vaikutuksista.

”Sovitut aikataulut ja toimitusajat ovat pitäneet, tai jopa alittuneet, myös asennuksen osilta, eikä mitään yllätyksiä tullut. Projekti ei työllistänyt omaa porukkaa, sillä saimme avaimet-käteen toimituksen ja Ledistyksen kautta järjestyi myös valaisimien asennus ja sähkötyöt. Positiivinen kuva jäi”, Kimmo kuvailee tyytyväisenä yhteistyötä Ledistyksen kanssa.

Iin Konepaja Oy:n halli LED-valaistusuudistuksen jälkeen.

Valaistuksen uudistusprojekti kesti kaikkiaan n. 1,5 vuotta. Isoin osa ajasta menee tyypillisesti muutoksen pohdintaan ja hankintapäätöksen tekoon. Iin Konepajan valaistusuudistuksessa toimitusaika oli alle 2vk tilauksesta ja asennukseen kului noin 4 päivää. Uusia valaisimia asennettiin kaikkiaan 75kpl.

”Ledistyksen paikallinen asennuskumppani vaihtoi valaisimet ja asennus meni mallikkaasti. Vaihto ei juurikaan haitannut tuotantoa, sillä valaisimet vaihdettiin ilta-aikaan, jolloin työvuorot eivät olleet haittona”, Kimmo kertoo.

Onko valaistustarve ajankohtainen?

Erilaisten teollisuuden, maatalouden ja urheiluhallikohteiden valaistus on meille Ledistyksellä tuttua. Teemme vuosittain lukuisia valaistuksen uusimisprojekteja sekä suunnittelemme tietenkin myös kokonaan uusien tilojen valaistusratkaisuja. Jokainen projekti on erilainen ja valaistuksen suunnittelussa onkin huomioitava monta seikkaa. Kun valaistusuudistus tulee ajankohtaiseksi, voit perehtyä aiheeseen Ledistyksen blogissa tai ottaa saman tien yhteyttä lähimpään LED-valaistuksen asiantuntijaan.

Valaistusoppaastamme voit lukea tarkemmin LED-valaistuksen hyödyistä verrattuna loisteputkilla ja muilla perinteisillä teollisuusvalaisimilla toteutettuun valaistukseen.

Muistathan, että meiltä saat ilmaisen valaistuskartoituksen, jossa käydään valaistuksen nykytilanne läpi ja arvioidaan LED-valaistuksen tuomat säästöt.