Blogi /

Valaistusalan tulevaisuuden näkymät

23.02.2021

Valaistusalan historia alkaa 1800-luvun alusta. Mitä tulee seuraavaksi? Ledistyksen tekninen johtaja Jussi Niinikoski katsoo eteenpäin ja ennustaa valaistusalan tulevaisuuden trendejä.

Valaistusalan tulevaisuuden näkymät

Valaistusalan historia alkaa 1800-luvun alusta. Kehitystä on tapahtunut vuosisatojen varrella hitaasti, mutta varmasti. Mitä tulee seuraavaksi? Ledistyksen tekninen johtaja Jussi Niinikoski katsoo eteenpäin ja ennustaa valaistusalan tulevaisuuden trendejä.  

Valaistusala on muuttunut huimasti

Sähköllä toimivaa keinovaloa kehitetty 1800-luvun alusta lähtien. Ensimmäinen ledikin valmistettiin jo 1900-luvun alussa. Valaistusalan historiaa tarkastellessa tulee vääjäämättä ajatus, että teknologian kehittämisestä kuluu sata vuotta, ennen kuin ratkaisu yleistyy valaistuksessa. Teknologioiden elinkaaret ovat olleet yleisesti pitkiä. Uusin tulokas valaistusmarkkinoilla ennen LEDiä taitaa olla monimetallilamppu, joka kehitettiin 1960-luvulla ja on edelleen käytössä teollisuudessa sekä katuvalaistuksessa.

Sähkövalaistuksen historia on pitkä, miltä näyttää valaistusalan tulevaisuus?

Tärkeimpiä teknologian kehitystä ohjaavia trendejä on ollut energiatehokkuus ja valmistuskustannukset. Teknisesti on ollut mahdollista valmistaa pitkäikäisiä valonlähteitä jo ammoisista ajoista lähtien. Tiesitkö, että sata vuotta sitten valmistettu maailman kuuluisin hehkulamppu palaa yhä? Sen toimintaa voi seurata livekamerasta.

Pitkä käyttöikä tekee rakenteesta kalliin ja ainakin hehkulappujen tapauksessa huonosti valoa tuottavan energiasyöpön.

Loisteputkivalo ja erilaiset kaasupurkausvalot ovat parantaneet valaistuksen energiatehokkuutta sekä käyttöikää merkittävästi verrattuna hehkulamppuun. 

Vaikka tiedemiehet kehittivätkin LEDin jo yli sata vuotta sitten, ensimmäinen näkyvää valoa tuottanut LED keksittiin vasta 1960-luvulla. Kuvaputkivalmistajien on arveltu hidastaneen sinisen ja valkoisen LEDin kehitystä suojellakseen omaa businestaan. Valkoista valoa tuottava LED kehitettiin vasta 1990-luvulla ja sen jälkeen meno onkin ollut huimaa. 

LEDeissä on valaistusalan tulevaisuus

2000-luvulla valaistus on ruvettu näkemään muunakin kuin pelkkänä pakollisena kuluna ja sähkön haaskaajana. Valaistuksen arvo on ruvettu näkemään muun muassa parempina työskentelyolosuhteina, jossa työtapaturmat vähenevät, työntekijät pysyvät virkeinä, toimivat tehokkaammin ja laadukkaammin. 

Toisaalta vihreät arvot sekä globalisaation myötä kaikilla aloilla kiristynyt kilpailu ohjaavat myös valaistusvalintoja. Valaistuksen pitää olla tarpeenmukainen, toimiva, pitkäikäinen ja energiatehokas. 

Tällä hetkellä markkinoilla olevista teknologioista LED on näillä mittareilla mitattuna ylivoimainen. Sen käyttöikä jopa on 5–10 kertainen ja energiankulutus alle puolet kilpailevien teknologioiden vastaavista arvoista.  Bonuksena LED tarjoaa laajan skaalan värivaihtoehtoja sekä laadukkaat LED-teknologiaa käyttävä valaisimet ovat täysin välkkymättömiä, mikä on etu monessa käyttökohteessa, jossa on kameravalvontaa tai pyöriviä koneita. Laadukas LED-valaisin sietää myös tärinää huomattavasti paremmin kuin kuumana hehkuva lanka, joka napsahtaa poikki pienestä kolauksesta.

LEDin heikkous on huono lämmönkesto. Kuumiin olosuhteisiin tarjotaan edelleen vaihtoehtona monimetallivalaisinta. 

Mitä tulee LEDin jälkeen?

Aikaisemmin totesin, että valaistusalalla kestää suurinpiirtein sata vuotta, jotta keksintö muuttuu tuotteeksi ja teknologiat pysyvät markkinoilla pitkään. Historiaan peilaten voisikin ennustaa, että LED-valolle ei ole haastajaa tulossa ihan heti. Ehkä odotuksemme palkitaan yhtä nopeasti kuin antiikin ihmisillä heidän arvaillessaan mikä muoto tulee korvaamaan ympyrän vaunujen pyöränä. Puolijohdetutkimuksessa varmasi löydetään uusia alkuaineyhdistelmiä, joilla LEDin energiatehokkuutta ja kirkkautta saadaan parannettua entisestään. 

Valaistusalan tulevaisuus

Toisaalta tutkimukseen satsataan nyt enemmän kuin isoisiemme aikana. Villeimmät arvaukset ovatkin olleet, että valontuottoteknologiassa kopioidaan kiiltomadon kemiallista prosessia. Tai ehkä biohajoavuus tuleekin tärkeäksi trendiksi ja valaisimista kehitetään orgaanisia. Myös siirrettävyys ja langattomuus saattavat olla tulevaisuuden trendejä.  Arvaukseni on, että tulevaisuuden taskulamppu voi hyvinkin olla kertakäyttöinen

Ehkä katuvalaisimet keräävät päivällä auringonvaloa kemialliseen valovarastoon, josta sitä voi luovuttaa tarvittaessa turvaamaan tielläliikkujien matkantekoa. Voisiko teollisuusvalaisimessa olla pieni fuusioreaktori tai polttokenno, jolla tuotetaan energia valaisimelle koko sen elinajaksi? Tai ehkä valaisin kerää ilmasta pölyä ja pienhiukkasia, jotka voidaan muuttaa energiaksi. Yksi vaihtoehto voi olla, ettemme tarvitsekaan keinovaloa näkemiseen, vaan asettelemme silmillemme kakkulat, joiden avulla yö muuttuu päiväksi.  

Mitkä ovat tulevaisuuden valaistustrendit?

LED-teknologia on kehittynyt eksponentiaalisesti 1960-luvulta lähtien. Kirkkaus, hyötysuhde ja elinikä ovat parantuneet valmistuskustannusten laskiessa. Kiihkein kehitysvaihe alkaa nyt olla takana päin. Parempia ja varsinkin halvempia LED-valaisimia odottavat joutuvatkin pettymään. Tästä hetkestä eteenpäin raaka-aineiden maailmanmarkkinahinnoilla on suurempi vaikutus valaisimen hintaan kuin elektroniikan kehityksellä ja halpenemisella, eikä teknologian kehitys ole enää niin kiivasta, että valaisinremontin viivästäminen olisi taloudellisesti kannattavaa.

Energiatehokkuutta voidaan parantaa valaistuksen ohjauksella, jolloin varmistetaan, että valoa on oikeassa paikassa oikeaan aikaan – ja vain silloin. Valojen turhan polttamisen loppuminen säästää sekä energiaa että valaisinta. Varsinkin paikoissa, jossa oleskellaan satunnaisesti ja paikoissa, jossa luonnonvaloa on runsaasti, ohjauksella saadaan suuria hyötyjä. Valaistuksen ohjaus onkin valaistusalan nopeimmin kehittyvä osa-alue tällä hetkellä. 

Tulevaisuuden valaistustrendit - valon väri

Valon väri on toinen valaistukseen vaikuttava tekijä, joka kehittyy ja muuttuu. Aikaisemmin valon väri määräytyi pitkälti teknologian perusteella. Natriumvalo on keltaista ja hehkulampun valo vähän valkoisempaa. Monimetalli- ja halogeenilamppujen valo taas puhtaamman valkoisia. LED-valolla voidaan tehdä minkä väristä valoa tahansa. Jopa säädettävänä. 

Lähitulevaisuuden trendejä ovat desinfioivat UV-valaisimet sekä piristävää syaanivaloa sisältävät valaisimet. 

Pysy mukana valaistusalan käänteissä

Jos haluat päivittää omien tuotanto-, maatalous- tai vapaa-ajan tilojesi valaistuksen tähän päivään, ota yhteyttä Ledistyksen asiantuntijoihin. Valaistuksen uusimisessa pääsee parhaiten alkuun, kun kutsuu meidät tekemään maksuttoman valaistuskartoituksen paikan päälle. Kartoituskäynnillä varmistetaan, että kaikki tärkeät yksityiskohdat otetaan huomioon ja samalla voidaan käydä läpi mahdollisia kysymyksiä, joita sinulla saattaa olla.

Mikäli haluat pysyä ajan tasalla myös tulevaisuudessa, liity uutiskirjelistallemme!


Jussi Niinikoski

Tekninen johtaja

jussi.niinikoski@ledistys.fi

050 485 8390

Ledistys Oy