Blogi /

Urheiluhallin valaistus – Näillä ohjeilla onnistut

20.07.2020

Urheiluhallin valaistusta pitää miettiä monelta kannalta. On huomioitava muun muassa harrastajat, kilpaurheilijat, juhlien ja konserttien järjestäminen, valokuvaus, televisiointi ja striimaus. Tässä artikkelissa kerromme, miten vältät virheet urheiluhallin valaistuksessa.

Urheiluhallin valaistus – Näillä ohjeilla onnistut

Kotikaupungin lätkäjoukkue on huikean kauden päätteeksi päässyt karsintaotteluun ylemmästä sarjapaikasta. Jäähalli on tupaten täynnä yleisöä. Joukkueen tärkeimmän sponsorin, paikallisen sahan, johtoryhmä on valinnut istuinpaikat kentän sivulta, läheltä maalia, jonne kotijoukkue tekee ratkaisumaalin – viimeisessä erässä.  

Toisessa erässä tapahtuu kuitenkin jotain odottamatonta. Vastustajan maalilla syntyy armoton tappelu. Valitettavasti tapahtumien kulku jää pääsponsorin edustajalta hämärän peittoon – kirjaimellisesti – huonon valaistuksen ja pitkän etäisyyden takia. Onneksi voittomaali viimeisessä erässä hyvittää toisen erän hämmennyksen ja todistaa istumapaikat oikein valituksi.  Ensi kaudella, ylemmällä sarjatasolla, ei tapahtumien kulku saa jäädä pimentoon valaistuksen takia. Tässä artikkelissa kerromme, miten vältät mokat urheiluhallin valaistuksessa.

Mitä pitää ottaa huomioon, kun urheiluhallin valaistusta suunnitellaan?

Urheiluhallien valaistuksen uusimista harkittaessa kannattaa miettiä valaistuksen tarpeet ja käyttö pitkällä – vähintään 10, mieluummin 20 vuoden – aikavälillä. Minkälaista toimintaa hallissa harjoitetaan nyt ja voiko se tulevaisuudessa muuttua?

Jos paikkakunnalla on kova salibandyinnostus ja halli tilojensa puolesta soveltuu sarjapeleihin, kannattaa valaistusta uudistettaessa harkita, millä sarjatasolla paikallisen joukkueen on tavoite olla 10 vuoden kuluttua, ja suunnitella valaistusta sen mukaisesti. Tai jos suunnitelmissa on uuden kisahallin rakentaminen ja vanha halli jää harjoitushalliksi, ei silloin ole järkevää hankkia sinne kilpailukäyttöön sopivia valoja.

urheiluhallin valaistus salibandy

Kuinka ihmeessä osaan valita halliin oikeanlaisen valaistuksen?

Yksinkertaisinta on ottaa yhteyttä valaistusalan asiantuntijaan, jolla on kokemusta ja osaamista urheiluhallien valaistuksesta. Kokenut asiantuntija osaa kysyä sinulta oleellisimmat kysymykset, joita pitää ottaa huomioon valaistuksen suunnittelussa. 

On kuitenkin hyvä tietää itsekin, millä perusteella asiantuntija tekee suosituksia. Tämä auttaa kilpailutustilanteessa myös suunnitelmien ja tarjousten vertailussa. Seuraavassa luvussa kerrotaan seikkoja, joita jokaisen urheiluhallin valaistuksesta päättävän olisi hyvä tietää.

Urheiluhallin valaistuksen perusteet

Hallin käyttötarkoitus

Vaikka liikuntahallit rakennetaan urheilun ehdoilla, järjestetään niissä monesti myös juhlia ja muita tilaisuuksia. Liikuntahalli on monesti paras paikka järjestää koulun juhlat, vanhojen tanssit, harrastustoiminnan promootio- ja varainkeruutilaisuudet sekä konsertti- ja teatteriesitykset.

Urheillessakin koululiikunnalle, harrastus- ja harjoitteluvuoroille on ihan erilaiset valaistusvaatimukset kuin sarjapeleille. Oikein suunniteltu valaistus mukautuu kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Illan tähtien tärkeyttä voidaan korostaa kontrastilla, jossa esiintyjät ja urheilutähdet valaistaan paremmin yleisön nauttiessa tunnelmasta hämärässä katsomossa. Juhlissa ja muissa yleisötilaisuuksissa voidaan luoda valaistuksella tunnelmaa ja turvallisuuden tunnetta.

Esimerkiksi Lillbacka Palace Ala-Härmässä on valtava tila. Hallin keskelle rakennetaan aina tarvittaessa pelialue koripallo-, lentopallo- tai nyrkkeilyotteluita varten. Hallin valaistus suunniteltiin siten, että vaikka pelialueen koko muuttuu, voidaan aktiivinen pelialue valaista kirkkaasti ja yleisö on rajattu tarkasti kirkkaan valaistuksen ulkopuolelle. Valaistuksen käyttömukavuuden lisäksi tällä optimoitiin sekä investoinnin että käytön aikaisia kustannuksia.

Valon tarpeen määrittely

Ensimmäisenä valaistuksen tarkoituksena tulee mieleen se, että urheilijat näkevät urheilla. Muita näkemiseen liittyviä tarkoituksia ovat, että yleisö näkee urheilijat, pelaajat näkevät aitiossa olevan valmentajan, vaihtoaitiossa tai odotusalueella nähdään toimia ja huoltaa urheilijoita ja tuomarit sekä muut toimitsijat näkevät toimia.

Urheilualueiden valaistusvaatimuksista on luotu eurooppalainen standardi, EN 12193. Standardi määrittelee vaatimukset liikuntapaikoille urheilulajin ja sarjatason mukaan. Suomen Jääkiekkoliigalla on lisäksi omat vaatimuksensa jäähallien valaistukseen. Vaatimus perustuu standardiin, mutta on tiukempi ja tarkempi. Standardi antaa hyvät lähtökohdat valaistuksen suunnittelulle.

Yleisurheiluhalleissa pitää pystyä ottamaan nopeita tilannekuvia, joissa 100 metrin juoksun voittaja katkaisee maalinauhan tai pituushyppääjän jalat osuvat juuri hiekkaan. Sarja lyhyellä valotusajalla otettuja kuvia vaatii hyvät valot ympäristöltä.

Standardi määrittelee myös televisioinnin vaatiman valaistuksen sen mukaan, miten nopealiikkeistä urheilu on ja miten kaukana TV-kamera on toiminnasta. Vaikkei hallissa olisikaan tarkoitus järjestää TV-pelejä, striimataan seurapelitkin monesti nettiin. Sen takia televisiointivaatimuksia kannattaa tutkia suunniteltaessa valaistusta mihin tahansa urheiluhalliin.

Valon suunnallakin on merkitystä. Jos kaikki valo tulee suoraan ylhäältä, vaakatasosta katsottaessa tai kuvattaessa voi kohde jäädä pimeäksi tai voi tulla varjostumia. Sponsoreille on tärkeää, että kentän laidalla tai pelialueen lattiassa olevat mainokset näkyvät hyvin.  Varsinkin lajeissa, joissa katsotaan paljon ylöspäin, kuten lentopallo ja vaikka jumppa, jossa maataan lattialla selällään, pitää varmistaa, että valaisimet eivät häikäise urheilijoita.

liikuntahallin valaistus voimistelu

Miksi LED-valaistus on oikea valinta urheiluhalleihin?

Taloudellinen näkökulma

Uuteen urheiluhalliin ei nykyään käytännössä ole muita vaihtoehtoja kuin LED-valaistus. Sen hinta on tällä hetkellä sellainen, että monimetallivalaistus tulee jo investointina kalliimmaksi. Energiankulutus on korkeintaan 50 % minkä muun tahansa valaistuksen energiankulutuksesta. Ohjauksella sähkölaskua saadaan vielä pienemmäksi.

LED-valaisimien varmatoimisuus ja pitkä elinikä pitää huoltokustannukset kurissa. Korkeissa urheiluhalleissa valaisimien huoltaminen on kallista, koska ne pitää tehdä nosturista käsin. Joskus lattiakin pitää suojata nosturia varten.

Nopeissa pallopeleissä, kuten pesäpallo, jääkiekko, squash ja padel pitää varmistaa, että valaisin kestää pelivälineen osuman. Polykarbonaattikupu on lasia tai akryyliä kestävämpi vaihtoehto.

Valaisimen painollakin on merkitystä monesti. LED-valaisimilla voidaan saada pienennettyä kattorakenteisiin kohdistuvaa rasitetta ja vähentää lumen aiheuttamaa sortumavaaraa.

Käytön näkökulma

Eri urheilutilanteet tarvitsevat erilaisen valaistuksen. Harjoittelu- ja harrastustoimintaa voi tehdä vähemmässä valossa. SM-finaalille tai maaottelulle on kovemmat vaatimukset. Säädettävä LED-valaistus suunnitellaan siten, että se mukautuu tarpeen mukaan. Samalla sekä säästyy sähköä että valaistuksen käyttöaika pitenee.

Turvallisuuden takia on hyvä, että kulkualueet voidaan valaista erikseen tai vartija voi valaista koko hallin täyteen loistoonsa sekunnissa ja sammuttaa valot yhtä nopeasti sen jälkeen, kun on tarkastanut alueen. Läsnäolotunnistimilla voidaan lisätä turvallisuutta ja varmistaa ettei kukaan pääse tai joudu kulkemaan pimeässä.

Valaistukselle voidaan suunnitella omat tilansa eri tilanteita varten tai valaistus voidaan ohjelmoida toimimaan automaattisesti salin varauskalenterin mukaisesti. Vuoron vaihtumisesta voi ilmoittaa valomerkki ja kun viimeisen vuoron päätyttyä valot sammuvat, ei pelaajilla tee mieli jatkaa vuoroa yliajalle. Oikeus täyden kilpavalaistuksen käyttöön voidaan rajata siten, ettei esimerkiksi junnusählyä pelata täysillä valoilla.

Käyttäjien kannalta on mukavaa, kun valot palavat vuoron alkaessa, eikä valaistuksen säätämiseen tarvitse perehtyä. Läsnäolotunnistimilla voidaan varmistaa, että vuorolla on käyttäjiä. Tyhjää salia on turha valaista, vaikka LED-valaistus vähällä sähköllä toimiikin.

Urheiluhallin valaistuksen kilpailutus

Urheiluhallin valaistuksen voi toteuttaa monella tavalla. Jos pyydetään tarjouksia valaistuksesta ilman tarkempia määrityksiä, saadaan yhtä monta erilaista toteutustapaa, kuin on tarjoajaakin. Toisistaan poikkeavien suunnitelmien ja tarjousten vertailu on äärimmäisen hankalaa. Yksi tarjoaa edullista ratkaisua ja toinen mahdollisimman monipuolista ja kattavaa. Tällöin valaistusratkaisua päätettäessä joudutaan päätökset tekemään tunteella. 

Kun kilpailutuksen valmistelutyöt on tehty kunnolla, voi jo tarjouspyyntöön laittaa, että mitkä asiat pitää toteutua ja mitkä ovat valaistuksen ohjauksen vaatimukset. Urheilualueiden valaistusstandardi määrittelee menetelmän valaistuksen mittaamiselle. Jos tarjouspyynnössä viitataan standardiin kannattaa tarjouspyyntöön sisällyttää myös se, että toteutettu valaistus varmistetaan standardissa kuvatulla tavalla.  

Valaistuksen osuus uuden hallin rakennuskustannuksista on muutaman prosentin luokkaa. Vaikka valinnoilla on rahallistakin merkitystä, kannattaa miettiä paljonko valaistuksen hankintaan käyttää omaa aikaa ja paljonko ominaisuuksista tinkimällä voi vaikuttaa hankkeen kokonaisbudjettiin. Ota yhteyttä Ledistyksen osaavaan asiantuntijaan säästääksesi omaa aikaasi tarjouskilpailun laatimisessa. Määritellään kilpailutuksen ehdot yhdessä kerralla siten, että tarjotut valaistukset täyttävät urheiluhallinne valaistustarpeet vähintään seuraavat 20 vuotta.

Valaistusremontissa leasing on varteenotettava vaihtoehto valaistuksen rahoittamiseksi. Leasingsopimuksen ansiosta valaistusremontilla ei ole vaikutusta yhtiön kassaan. Leasingmaksut kuitataan sähkölaskussa säästyneellä rahalla, eikä koko kiinteistöä tarvitse kiinnittää lainan vakuudeksi

Ledistys mukana monen jäähallin valaistusuudistuksessa

Me Ledistyksellä olemme vuosien varrella toteuttaneet useita urheiluhallien valaistusuudistuksia. Tässä muutama poiminta referenssitarinoista.

Raahen jäähalli

Jäähallin käyttömukavuus parani merkittävästi, kun valaisimet syttyvät heti ja himmenevät tarvittaessa. Energiankulutus putosi alle puoleen entisestä pelkällä valaisimen vaihdolla, mutta käytännössä energiankulutus jää vielä paljon pienemmäksi säädettävän ohjausjärjestelmän myötä.

Pyhäjoen jäähalli

Käytännössä ottoteho jää huomattavasti pienemmäksi ohjausjärjestelmän myötä, joka antaa mahdollisuuden luoda omat valomäärät huollolle (10 %), junioriharjoituksiin (50 %) ja peleihin (85 %). Siten myös takaisinmaksuaika tulee lyhyemmäksi.

Kalajoen jäähalli

DALI-ohjatut LED-valaisimet voidaan säätää tilanteen mukaan:

Matsin aikana 100 % valaistusteho

Harjoitusten aikana 80 % valaistusteho

Yleisöluistelun aikana 40 % valaistusteho

Huoltovalona kun jäällä ei luistella 10 % valaistusteho

Lue referensseistä lisää ja ota yhteyttä valaistuksen asiantuntijaan.