Blogi /

Pihaton valaistusremontti – Kulu vai investointi?

13.10.2022

Sähkön hinta ja rittävyys puhututtaa kaikkia. Lue alta, miten valaistuksella voidaan pienentää maatilojen sähkölaskua.

Pihaton valaistusremontti – Kulu vai investointi?

Haaveiletko paremmasta sähkösopimuksesta ja pienemmästä energian hinnasta?  Oletko tullut ajatelleeksi, että säästetystä sähköstä maksat 0€ siirtoineen ja veroineen?

Mihin valoa tarvitaan

Onko valaistus vaan lainsäätäjän keksimä keino kiristää tilallisia?  Maa- ja metsätalousministeriön rakentamismääräys MMM RMO C3 märittelee navetan yleisvalaistukseksi 60lux – 100 lux. Maa- ja metsätalousministeriön asetus tuettavaa rakentamista koskevista lypsykarjarakennusten rakennusteknisistä ja toiminnallisista vaatimuksista  vaatii navetan yleisvalaistukseksi 150 lux 2 metrin korkeudelta mitattuna.

Valon vaikutuksesta lypsykarjaan on tutkittu paljon.  Useat tutkimukset kuitenkin osoittavat, että valoa tulisi olla vähintään 200 lux lehmän silmän korkeudella, myös silloin kun lehmä märehtii makuulla.

Voidaan perustellusti väittää, että navetan valaistusolosuhteita parantamalla maidontuotanto lisääntyy 6%-10%.  Tutkimuksista voi lukea täältä. Proagria Oulun asiantuntija Tiina Karlström on kirjoittanut lyhyen yhteenvedon tutkimuksista suomeksi, joka on luettavissa Proagrian sivuilta.

Valaistusta ei pidä ajatella vain kuluna tai valaistusremonttia sähkönsäästön mahdollisuutena.  Valaistuksen uusiminen on kokonaisvaltainen investointi, jolla parannetaan tuottavuutta ja työoloja navetassa, sekä pienennetään sähkön kulutusta.

Hyödyt energian säästöstä tilan kannattavuudelle

Kohonneet kustannukset huolettavat kaikkia – Et ole yksin. Säästökohteita etsittäessä huolestuttaa varmasti monet asiat. Miten muutos vaikuttaa eläimiin ja tuottavuuteen ja millaiset säästöt todellisuudessa ovat.  Kaikkia ei varmasti voi ennustaa, mutta valaistusremontin vaikutus sähkönkulutukseen voidaan laskea. Ledistyksellä on käytössä työkalu, jolla saadaan laskettua muutos sähkön kulutuksessa ja sähkölaskussa hyvinkin tarkasti. Sama työkalu laskee investoinnin kannattavuuden ja takaisinmaksuajan huomioiden muutokset mm veroissa, korkokuluissa ja sähkön hinnassa.

Vaatimukset valaistukselle on noussut sitä mukaan, kun tutkittua tietoa on tullut lisää. 20 vuotta sitten valaistus suunniteltiin vaatimattomammaksi ja ikääntyessään valonlähteiden kyky tuottaa valoa heikkenee sekä pöly, lika ja kärpästen ulosteet heikentävät valaisimien valotehoa.

Valaistuksen uusimisen yhteydessä valaistusta yleensä parannetaan, niin että 200 luxin valotaso täyttyy makuuparsilla ja ruokintakäytävillä. Tämä heikentää laskennallista investoinnin kannattavuutta, koska laskennassa huomioidaan vain hyödyt energian hinnassa. Parantunut tuottavuus on vaikeammin ennustettava, mutta kokemuksesta ja asiakkaittemme palautteen perusteella tiedämme, että valotason parantaminen parantaa tuottavuutta, niin että takaisinmaksuaika lyhenee entisestään.

Valaistuksen ohjauksella varmistetaan, että valoa on oikea määrä oikeaan aikaan. Automaatti himmentää keinovaloja silloin, kun luonnonvalo tulvii sisään ja pienentää valotasoja yöksi. Tämä parantaa energiatehokkuutta entisestään ja antaa tilalliselle mielenrauhaa ja vapautta. Lepoaikoina ei tarvi miettiä, että mihin asentoon navetan valokaitkaisija jäikään.

Lue myös Ledistyksen opas LED-valaistuksen ohjauksesta.

Yhteiskunnalliset hyödyt

Eikä siinä vielä kaikki.  Energiakriisi on nyt kaikkien huulilla. Sähkön riittävyydestä ja sähköverkkojen kantokyvystä ollaan nyt enemmän huolissaan kuin miesmuistiin.  Samalla sähköntuotannon ympäristövaikutukset huolettavat monia. Vihreänä sähkönä markkinoitu tuulivoimakin aiheuttaa huolta ainakin voimaloiden vaikutusalueella asuville ja toimiville. Pienentämällä sähkön kulutusta parannat omalta osaltasi huoltovarmuutta ja osallistut ympäristötalkoisiin.

Vuonna 2022 valaistukseen panostaminen on kustannustehokkain ja kannattavin energiainvestointi. Ota rohkeasti yhteyttä Ledistykseen. Ledistyksen avulla valaistus onnistuu.