Blogi /

Vastuullisen yrityksen valinta on ympäristöystävällinen LED-valaistus

16.12.2019

Ihmisten yleinen kiinnostus oman toiminnan ympäristövaikutuksia kohtaan on viime aikoina lisääntynyt selvästi. Monella yrittäjällä pyörii mielessä myös yritystoiminnan vaikutukset ympäristöön ja ilmastoon. Aivan kuten jokainen ihminen voi pienillä arjen valinnoilla vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin, voidaan asian eteen tehdä paljon myös yrityksissä. Ympäristöystävällinen LED-valaistus säästää energiaa sekä toimintaperiaatteensa että säädeltävyytensä vuoksi ja on samalla valotehon näkökulmasta erinomainen ratkaisu.

Vastuullisen yrityksen valinta on ympäristöystävällinen LED-valaistus

Yritystoiminnan ympäristövaikutukset kiinnostavat

Ihmisten yleinen kiinnostus oman toiminnan ympäristövaikutuksia kohtaan on viime aikoina lisääntynyt selvästi. Monella yrittäjällä pyörii mielessä myös yritystoiminnan vaikutukset ympäristöön ja ilmastoon. Aivan kuten jokainen ihminen voi pienillä arjen valinnoilla vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin, voidaan asian eteen tehdä paljon myös yrityksissä. Energiankulutuksen minimointi, kierrätys, ympäristöystävälliset kuljetusvalinnat ja monet muut arkiset asiat ovat paitsi vastuullisten ihmisten, myös vastuullisten yritysten tehtävä. 

Valaistukseen menee yrityksissä paljon energiaa

Yritysten energiankulutus ja sen jakautuminen käyttökohteittain riippuu pitkälti yrityksen toiminnan luonteesta ja toimialasta, mutta valoa tarvitsevat kaikki. Suomi on pimeä maa ja sisätiloissa tarvitaan melkeinpä aina myös sähkövalaistusta luonnonvalon lisäksi. Siksi valaistus on hyvä kohde, josta energiankulutuksen minimoinnin voi aloittaa – varsinkin yrityksissä, joissa valaistavat tilat ovat isoja. Valaistuksella on suuri merkitys esimerkiksi työtehoon, viihtyisyyteen ja turvallisuuteen, joten valaistuksen tehon vähentäminen ei ole oikea keino säästöjen hakemiseen. Ympäristöystävällinen LED-valaistus säästää energiaa sekä toimintaperiaatteensa että säädeltävyytensä vuoksi ja on samalla valotehon näkökulmasta erinomainen ratkaisu.

LED-valaisimen toimintaperiaate

Monelle on jo tuttu juttu, että LED-valaisimet kuluttavat paljon vähemmän energiaa tarvittavan valotehon tuottamiseen, kuin perinteiset valaisimet. Tämä johtuu siitä, että LEDin valontuotanto perustuu energiatilojen muutokseen puolijohderajapinnassa eikä valon muodostaminen tarvitse korkeaa lämpötilaa, kuten perinteiset valaisimet. Koska kaikki LEDin tuottama valo on näkyvää valoa ja LEDin valon väriä voidaan säätää tarkasti käyttötarkoituksen mukaan, pienempi määrä oikean väristä valoa riittää. Käytännössä suurpainenatrium-, monimetalli- tai loisteputkivalaisimet voidaan korvata sähkönkulutukseltaan 50 % pienemmällä LED-valolla. Elohopeahöyryvalaisimiin verrattuna LED-valaisimien sähkönkulutus on jopa 80 % pienempi.

LED-valaisimien säätömahdollisuudet

Kun valot ovat päällä vain silloin, kuin niitä tarvitaan, ei energiaa kulu turhaan. LED-teknologia tarjoaa merkittävästi monipuolisemmat valaistuksen säätömahdollisuudet, kuin perinteiset teknologiat. Ledit eivät kärsi siitä, että niitä toistuvasti sammutetaan ja sytytetään. On siis järkevää, että valaistus ohjelmoidaan himmeneväksi tai sammuvaksi aina, kun valaistusta ei tarvita. Kun LED-valon tehoa säädetään himmentämällä, sähkönkulutus vähenee samassa suhteessa. Perinteisissä valaisimissa ei joko ole himmennysmahdollisuutta lainkaan tai himmentäminen ei pienennä sähkönkulutusta. Myös liiketunnistimien käyttö on LED-valojen kanssa sujuvaa. Monien muiden valaisintyyppien syttymistä joutuu odottelemaan hyvän tovin, mutta LEDit syttyvät heti. Valaistusta voidaan ohjata automaattisesti myös kellonaikojen tai kalenterin mukaan. Halutessasi voit lukea lisää älykkäästä valaistuksenohjauksesta.

LED-valojen elinkaaret ovat pitkiä

Kestävillä tuotevalinnoilla kaikessa ihmisen toiminnassa on huomattava merkitys ympäristölle. Kun sama tuote kestää käytössä pitkään, pysyy syntyvän jätteen määrä minimissä. Jos tuotetta voidaan käyttöaikansa loputtua vielä käyttää edes osittain uudelleen tai sitä voidaan hyödyntää raaka-aineena uusien tuotteiden tuotannossa, ympäristö kiittää.

LED-valaisimien käyttöikä on reilusti pidempi, kuin perinteisten valaisimien. Nykyisin niiden käyttöikä on yli 100 000 tuntia, kunhan valaisimen lämpösuunnittelu on oikein toteutettu. Kun käyttöikää verrataan muihin valaisintyyppeihin, LED-valaisin on ylivoimainen. Loisteputken käyttöikä on 10 000 – 15 000 tuntia ja suurpainenatriumvalolla parhaimmillaan 30 000 tuntia. Monimetallivalolla ikähaarukka on 6 000 – 15 000 tuntia ja elohopeahöyryvalaisimella 12 000 – 16 000 tuntia. Koska LED-valaisin kestää käytössä pitkään, myös jätettä syntyy vähemmän.

Laadukkaiden LED-valaisimeen rungot tehdään alumiinista, joka on käytössä melkeinpä ikuinen ja voitaisiin käytännössä käyttää vaikka uuden valaisimen runkona. Alumiini on materiaalina helposti kierrätettävää ja sitä käytetäänkin paljon uusien alumiinituotteiden valmistukseen. 

Ympäristöystävällinen LED-valaistus löytyy läheltä

Pienemmällä energiankulutuksella ja pidemmällä käyttöiällä on varsin merkittävä vaikutus LED-valaisimien ympäristöystävällisyyteen. Muutama muukin seikka kannattaa ottaa huomioon, kun etsii valaisinratkaisua ympäristön asettamilla ehdoilla.

Kotimainen tuotanto vähentää kuljetustarvetta

Suomessa valmistetut LED-valaisimet saadaan käyttökohteeseen nopeasti ja pienillä kuljetuskustannuksilla. Kun valaisimet tuodaan läheltä, ei niiden kuljettaminen kuormita ympäristöä niin paljon kuin lamppujen rahtaaminen Suomeen toiselta puolen maapalloa. Ledistyksen valaisimet valmistetaan Kempeleessä, lähellä Oulua ja tuotteillemme on myönnetty avainlippu.

Ympäristön huomioiva valmistusprosessi

Vastuuntuntoiset valaisinvalmistajat käyttävät lähellä valmistettuja komponentteja, jolloin valmistuksen kuljetuspäästöt minimoidaan. On järkevää myös valmistaa valaisimet tilauksesta, jotta varastoinnin tarve on minimissään.

Miten varmistua siitä, että valaisinvalmistaja ottaa ympäristön huomioon?

Lähtökohtaisesti kannattaa luottaa tunnettuihin valaisinvalmistajiin, jotka kertovat toiminnastaan avoimesti. Jos jokin asia askarruttaa, ota yhteyttä valmistajaan ja kysy tarkempia tietoja. Voit myös tiedustella, voiko tehtaalle tulla henkilökohtaisesti tutustumaan. Me Ledistyksellä toivotamme asiakkaat – nykyiset ja tulevat – tervetulleiksi tutustumaan valaisintuotantoon ja vastaamme mielellämme myös kysymyksiin. Ota yhteyttä!

Ledistyksen valaisintuotantoon saavat asiakkaat tulla halutessaan tutustumaan.

Ympäristöystävällisyyteen kannattaa investoida

Samalla, kun LED-valaisimet ovat ympäristöystävällinen ratkaisu, ne ovat myös taloudellisesti kannattava investointi. Laadukas tuote, jolla on pitkä elinkaari ja joka käytössä kuluttaa maltillisesti energiaa, maksaa itsensä nopeasti takaisin rahallisena säästönä. 

Valitse kustannustehokas ja ympäristöystävällinen LED-valaistus, kun suunnittelet yrityksesi valaistuksen uusimista. Ledistys on apunasi alusta alkaen. Varaa ilmainen valaistuskartoitus.