Blogi /

LED-loisteputki, loisteputkivalaisin, LED-putki, LED-valaisin, LED-putkivalo – terminologia vaikeaa, mutta valinta helppoa

17.08.2020

Valaistusalan terminologia on vaihtelevaa ja ostajalla helposti menee sekaisin erilaiset valaisintyypit. Tämä blogijuttu auttaa sinua vertaamaan eri valaistusratkaisuja ja löytämään parhaan vaihtoehdon.

LED-loisteputki, loisteputkivalaisin, LED-putki, LED-valaisin, LED-putkivalo – terminologia vaikeaa, mutta valinta helppoa

Valaisinmarkkinoilla on monenlaisia valaisimia, jotka ovat teknisesti erilaisia ja sopivat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Niinpä myös alan terminologia on vaihtelevaa ja ostajalla meneekin iloisesti sekaisin perinteinen loisteputki, LED-loisteputki ja muut LED-valaisimet. Tämän blogiartikkelin tarkoituksena on selkiyttää eri valaisintyyppien eroja ja auttaa sinua löytämään paras valaistusratkaisu.

Vertailua varten kokosimme taulukkoon eri valaisintyyppien ominaisuuksia. Valintaa helpottaa myös LED-valaisinuudistuksen muistilista, joka kannattaa tsekata heti, kun LED-valaisimien hankintaa aletaan suunnittelemaan. Jatka siis eteenpäin ja valaistu!

Valaisintyypit

Perinteinen loisteputkivalaisin

Loisteputkivalaisin on oikeastaan varsin monimutkainen systeemi. Valaisin koostuu viidestä pääkomponentista, kuristimesta, sytyttimestä, valaisimen rungosta ja valonlähteestä, eli loisteputkesta sekä heijastimesta. Jotta loisteputki saadaan hehkumaan, pitää putken sisällä oleva elohopeaa saada kaasuuntumaan. Valaisimen syttyminen vaatii korkean jännitteen ja paljon energiaa sekä lämpöä. Elinikänsä lopussa olevien loisteputkien syttyminen hidastuu. Tällöin valaisin lämpenee ja saattaa pahimmillaan aiheuttaa tulipaloriskin. Myös kuristimella ja sytyttimellä on tietty elinikä ja niidenkin kuntoa olisi hyvä tarkkailla.  

Perinteinen loisteputki välkkyy sata kertaa sekunnissa. Välkyntä on huomaamatonta, mutta se voi aiheuttaa terveyshaittoja, kuten päänsärkyä tai huimausta.

Loisteputkivalaisimen käytöstä syntyy loistehoa, joka ainakin suuremmissa kohteissa kannatta kompensoida erillisellä laitteella. Putken sisällä olevan elohopean takia loisteputki on ongelmajätettä, joka pitää aina palauttaa ongelmajätekeräykseen – mielellään ehjänä.

LED-loisteputki

LED-loisteputki tarkoittaa loisteputken näköistä LED-lamppua, joka voidaan asentaa loisteputkivalaisimeen loisteputken tilalle. LED-loisteputki on tosin hieman harhaanjohtava nimitys, koska kyseessä ei ole loisteputki vaan LED-lamppu. Oikeampi nimitys taitaa olla LED-valoputki tai LED-putki. Loisteputken korvaaminen LED-valoputkella voi kuulostaa yksinkertaiselta toimenpiteeltä, mutta vaihdon kanssa kannattaa olla tarkkana.

Vaihdon yhteydessä loisteputkivalaisimelle tarkoitetusta valaisimesta olisi hyvä poistaa sytytin ja kuristin sekä johdottaa valaisin uudestaan. Kun valaisimeen tehdään muutostöitä, se on varustettava valaisinmuutostarralla, jossa kerrotaan muutoksesta. Tarrassa pitää näkyä muutoksen tekijä ja tekijästä tulee virallisesti valaisimen valmistaja. Samalla tarra kertoo, että valaisin ei enää sovellu tavallisille loisteputkille. Muutokset tulee aina teettää sähköalan ammattilaisella. Vaadittavista muutoksista pitää olla ohjeet LED-putken mukana, tai sitä voi kysyä putken myyjältä tai valmistajalta. Markkinoilla on myös LED-putkille suunniteltuja valaisimia.

Koska LED-komponentti sietää heikosti lämpöä, kannattaa LED-putkien valinnassa kiinnittää huomiota siihen, että lämpö pääsee haihtumaan valonlähteeltä. Ilman näkyvää jäähdytysripaa oleva LED-valoputki voi olla käytössä lyhytikäinen. Varsinkin jos valaisinrunko on umpinainen voi lämpö vaikuttaa lampunvaihtoväliin epäedullisesti.

Myös LED-loisteputken tuottamaan valon määrään kannattaa kiinnittää huomiota. Uusi 150 cm pitkä T8 loisteputki tuottaa valoa 3200 luumenia. Jos uusi LED-putki tuottaa valoa tätä vähemmän, valaistavassa tilassa onkin muutoksen jälkeen pimeämpää. Loisteputki säteilee valoa joka suuntaan. LED-valoputkessa valon säteilykulma on pienempi, joten loisteputken korvaaminen LED-valoputkella muuttaa myös valaistuksen tasaisuutta.

Kaasupurkausvalot ja retrofit LED-lamput

Kaasupurkausvalojen, kuten elohopeahöyrylamppujen, suurpainenatrium- ja monimetallivalaisimien toiminta on samankaltaista kuin loisteputkivalaisimen. Valon tuotanto perustuu sähköpurkaukseen. Sytyttäminen vaatii energiaa ja valaisimissa on kuristimet ja valaisimet lämpenevät. Valaisimet on tarkoitettu teollisuuskäyttöön tai ulkovalaistukseen. Lampun teho voi olla jopa 1000W. Kaasupurkausvaloissa tuotetaan suuri määrä valoa pienellä alueella. Moniin tämän tyyppisiin valaisimiin on saatavilla myös LED-lamppuja. Näiden käytössä kannattaa olla tarkkana, sillä pieneen tilaan pakattu tehokas LED-valo vaatii erittäin tehokkaan jäähdytyksen toimiakseen pitkään.

LED-valaisin tai LED-runkovalaisin

Tehokkaat LED-valaisimet vaativaan ammattikäyttöön on suunniteltu alusta asti LED-valaisimiksi.

Valaisimissa on neljä pääkomponenttia:

  1. Liitäntälaite, eli muuntaja tai virtalähde.
  2. Valonlähde, joka on yleensä piirilevy, jolle on juotettu LED komponentteja.
  3. Valaisimen runko, joka toimii yleensä myös jäähdytyselementtinä.
  4. Optiikka, jolla määrätään valon säteilykulma.

Koska valaisin on suunniteltu alusta asti LED-valaisimeksi, voidaan siitä rakentaa periaatteessa kuinka tehokas tahansa, kunhan jäähdytys suunnitellaan riittävän tehokkaaksi. Toiselle valaisinteknologialle suunniteltu valaisinrunko ei rajoita LED-valaisimen ominaisuuksia. Valaisimessa ei ole vaihdettavia komponentteja. Laadukas valaisin onkin suunniteltu kestämään pitkään ja kun sen elinikä tulee tiensä päähän, on sekä liitäntälaite että valonlähde vaihtokunnossa. LED-valaisimesta ei tule ongelmajätettä, vaan se palautetaan sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätykseen, josta materiaalit päätyvät uudelleen käytettäväksi.  

Perinteisten loisteputkien korvaajana LED-loisteputki on hankala ratkaisu

Jos nykyinen valaistus on toteutettu loisteputkivalaisimilla, voi valaistusta uusiessa ensimmäisenä tulla mieleen valaisinrunkojen säilyttäminen ja loisteputkien korvaaminen LED-loisteputkilla. Työn helppous ja markkinoilta saatavien LED-valoputkien edullisuus tekee vaihtoehdosta houkuttelevan. 

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos loisteputkivalaisimen kuristin jätetään paikoilleen, jää se kuluttamaan turhaa sähköä eikä paloturvallisuus juurikaan kohene. Magneettisille sytyttimelle tarkoitettu LED-putki ei toimi elektronisella sytyttimellä varustetussa valaisimessa. Paras lopputulos edellyttääkin muutoksia valaisimessa, eikä pelkkä putken vaihtaminen riitä, mikä taas lisää kustannuksia. Laadukkaista ja pitkäikäisistä putkista joutuu maksamaan ja huonokuntoisiin runkoihin ei kannata LED-loisteputkia asentaa, joten edessä voi olla joka tapauksessa myös valaisinrunkojen vaihto. Putkenvaihto ei yleensä lisää valon määrää – päinvastoin – ja valon tasaisuuskin voi muuttua.

Led-Loisteputki Hankala Loisteputken Korvaaja

LED-valaisimen valinta

LED-valaisimien ja -valaistusratkaisun valintaa ei kannata tehdä hätiköiden eikä huolimattomasti, vaan kartoittaa vaihtoehtoja ajan kanssa. Tarpeita on monenlaisia, kuin myös valaistavia tiloja. Ison tilan valaistus on taloudellisessa mielessä merkittävä investointi ja valitun ratkaisun kanssa on tultava toimeen pitkään. Valintaprosessia helpottaa, jos ottaa avukseen valaistuksen asiantuntijan jo aikaisessa vaiheessa. Silloin kaikki tarpeelliset seikat tulee varmasti otettua huomioon.

LED-valaistusuudistuksen muistilista

  • Onko nykyinen valaistus riittävän tehokas ja tasainen?
  • Ovatko nykyiset valaisinrungot sellaisessa kunnossa, että niitä voi hyödyntää uudelleen vai kannattaako ne vaihtaa?
  • Millaisia muutoksia nykyiset valaisinrungot vaativat LED-muutosta varten?
  • Tarvitaanko kohteessa valaistuksen ohjausta?
  • Millaiset olosuhteet tilassa on esimerkiksi lämpötilan, kosteuden tai kaasujen osalta ja onko niissä paljon vaihtelua?
  • Mihin korkeuteen valaisimet asennetaan?

Vertailu: LED-loisteputki, perinteinen loisteputki vs. Moduled ja Profiled

Kun valaistuksen tarpeet on tiedossa, sopivan valaisimen valinta on helppoa. Seuraavaan taulukkoon on koottu Ledistyksen Moduled– ja Profiled-valaisimien, perinteisten loisteputkien ja LED-valoputkien ominaisuudet, jotta vertailua olisi helppo tehdä.

OMINAISUUSMODULEDPROFILEDLOISTE-PUTKILED-VALOPUTKI
Max. käyttölämpötila+55°C+55°C+50°C (kuristin)+50°C
Himmennetäväkyllä DALIkyllä DALIYleensä ei, riippuu kuristimestaVoi olla Triac säätö-mahdollisuus
Välkkymätön myös himmennettäessä
KylläKylläYleensä ei, riippuu kuristimestaEi
EnergiankulutusMatalaMatalaKorkeaMatala
Himmennyksen vaikutus energian-kulutukseenSuora vaikutusSuora vaikutusEi juuri vaikutustaSuora vaikutus
Elinikä100 000 h100 000 h20 000 h40 000 –
100 000 h
AsennusHelppoHelppoHelppoMonimutkainen
PaloturvallisuusTurvallinenTurvallinenElinkaaren loppupuolella riskialtisTurvallinen,
jos kuristimet poistettu
Valovirta4346-60189 lm4177-55395 lm58W 3200 lm2000-4000 lm

LED-valaistuksen asiantuntijalta apua

Jos olet epävarma siitä, millainen valaistusratkaisu omiin yritystiloihin soveltuu parhaiten, ota rohkeasti yhteyttä Ledistyksen kokeneisiin valaistusasiantuntijoihin. Kun annat hyvät taustatiedot valaistustarpeistasi, osaamme tarjota sinulle sopivinta ratkaisua. Sekin helpottaa valaistuksen suunnittelussa, kun kutsut meidät tekemään maksuttoman valaistuskartoituksen paikan päälle. Kartoituskäynnillä varmistetaan, että kaikki tärkeät yksityiskohdat otetaan huomioon ja samalla voidaan käydä läpi mahdollisia kysymyksiä, joita sinulla saattaa olla.